• 1

    Desery

  • 2

    Obiady

  • 3

    Śniadania

  • 4

    P̵̡̗͙̙̯̙̼͇̦̪̰̟͔͚͇̪͍͟͢͡ ̨͚̹̻̬͚̞̥̲͉̹̞̺̠̲̥̳̪̝̱͘͡O̶҉̷̭̫̯̝̜̺̰̖̤̞͈͙̹͠ͅ ̡͍̭̩̝͇̱͈̖̮͟͟͡͠M̶̛͓̙̼̖̗͕ ̧̦̰̗̬̬̱̳͘͘I̸̸͔̥̬̮͕͖̝̲͜ ̕҉̬̮̤͈̣̭̪̱̲͈D̶̛͙̪͙̙͉̤̰̞̜̻͉̜͢͜͡ ̀͏̢̠̟̻͎̝̼͚͖̫͔̜̭̮̭̙̙͉͡O̸̶̡̜͇̥͈͍̰͕͈̫̺̺͝ ̶͓̳͉̳͍͇̻̦͈̮͕̻̯̲͘͝R̷̡̙̥͚͎̭̹͍̤̖̖̭̫͟͞ͅ ̫̪͙̝̠̩͇̱̝̥̘̥̱̤͚̜͞͡Y̷̧̛͇̻͉̹̭͉̖̣̠̞̻͡

Copyright 2024 - Custom text here

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%
  • 250 g cukru (= 1,25 szklanki)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (= 30 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej (= 30 g)

Opcjonalnie:

  • skórka starta z pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek
  • parę kropli aromatu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. W miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną.
  4. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. (Cukier się nie rozpuści, masa stanie się kremowa dopiero po dodaniu żółtek). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. (Teraz można dodać startą skórkę z pomarańczy, aromat lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  6. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  7. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.
  8. Sernik oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
f t g